27 de desembre del 2011

Twitter.

Les xarxes socials són, cada vegada, una eina més utilitzada per a tots els usuaris d'internet. Aquestes xarxes permeten la interacció entre molts internautes, i a la vegada facilitar l'intercanvi d'informacions. A classe hem aprofundit en el funcionament de twitter, una eina amb un gran potencial informatiu. Les grans quantitats d'informació que proporciona, i la capacitat de seleccionar-la per temàtica, o hastags, són una interessant proposta.
Twitter, a diferència de les altres xarxes socials, està considerada com una potentíssima eina d'informació, ja que el filte de la censura és inutil en aquest mitjà. En ell, els usuaris poden consultar el TL (Time Line, concepte en anglès que designa tots els "tuits" o "piulades" que fa un usuari) de qualsevol persona que els interessi, sense privacitat. A la vegada, el Twitter permet "seguir" a qualsevol usuari, és a dir, subscriure's a les seves publicacions per tal de veure-les a l'inici un cop s'obri el twitter. Les publicacions de Twitter estàn limitades a 140 caràcter únicament, de manera que obliga a tots els seus usuaris a sintetizar la informacio, sense possibilitat d'allargar-se. El missatge clar, concret i sintetizat és una de les característiques més evidents de Tqitter.
Per una altra banda, el Twitter permet crear "hastags". Aquest concepte fa referència a destacar les paraules claus de cada piulada, per tal d'agrupar-les i crear un espai on apareguin totes les paraules claus. D'aquesta manera, es facilita la opció de consultar tuits i informacions relacionades amb un mateix tema.
En aquest exemple veiem com la paraula clar és "Blanquerna", de manera que posant el símbol "#" davant de la paraula creem un hashtag. Al clicar a sobre d'aquest hastang, el twitter ens redicrecciona, directament, a un TL on tots els tuits que hi apareixen tenen la paraula clau "#blanquerna". Finalment, crec que és oportú comentar una frase molt utilizada des de la creació de Twitter. En el moment d'aparèixer Facebook, es deia que "qui no té facebook és que no existex", fent patents l'ús molt extès d'aquesta xarxa. Després de l'aparició de twitter, aquesta frase ha anat més enllà afirmant "qui no té facebook no existeix, però qui no té twitter no pensa". Aquesta veu popular ja indica el gran potencial informatiu que té aquesta xarxa social. És un lloc on la reflexió, la informació i el compartir idees estàn a l'ordre del dia i permeten accedir a tots tipus d'informacions que, moltes vegades, són censurades pels mitjans de comunicació per la possible repercussió mediàtica. Twitter ofereix la possibilitat de trencar amb aquests esquemes i crear moviments socials. Un bon exemple en van ser tots els fets de les manifestacions del 15M, a la Plaza del Sol de Madrid i a la Plaça Catalunya de Barcelona, entre d'altres. Tota l'acció duta a terme en aquestes protestes per la degradació del sistema actual van ser promogudes a través de Twitter, ja que els itjans de comunicació no en feien ressò. A nivell educatiu penso que és una eina molt pràctica pel seu potencial informatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada